Συνέντευξη Showing Therapy

1. Ποιες είναι οι συχνότερες Παιδικές λοιμώξεις?

Η συχνότερη αιτία νόσησης| λοίμωξης των παιδιών ιδίως κατά την προσχολική ηλικία είναι οι ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού και μετά ακολουθούν οι γαστρεντερίτιδες.

Τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας παρουσιάζουν κατά μέσο όρο 6-8 επεισόδια αναπνευστικών λοιμώξεων ανά έτος.

Οι περισσότερες είναι ήπιες αυτοπεριοριζόμενες νόσοι του αναπνευστικού οπως ώτα , μύτη και φάρυγγα, αλλά ορισμένες όπως η βρογχιολίτιδα και η πνευμονία είναι δυνητικά απειλιτικές για τη ζωή μας και χρειάζονται μεγάλη προσοχή.

Οι ιοί προκαλούν το 80-90% των αναπνευστικών λοιμώξεων της παιδικής ηλικίας.

Τα συχνότερα αίτια της δεύτερης πιο συχνής παιδικής λοίμωξης, της γαστρεντερίτιδας , είναι επίσης ιογενείς, οφείλονται κατά κύριο λόγο στον ροταϊό, ο οποίος ευθύνεται για 60% των περιπτώσεων γαστρεντερίτιδας σε παιδιά ηλικίας μικρότερης των 2 ετών, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες.

Οι λοιμώξεις λοιπών που παρατηρούνται στα παιδιά είναι κατά 80% ιογενείς ιώσεις. Επομένως , δε χορηγούνται φάρμακα όπως αντιβιώσεις, εκτός από αντιπυρετικά όταν ο υψηλός πυρετός προκαλεί στο παιδί κακουχία.

2. Κάτι που εμφανίζεται συχνά στα παιδιά και μας ρωτούν συχνά οι μανούλες είναι το βρογχικό άσθμα. Ποια είναι τα αίτια που το προκαλούν? Υπ΄ρχει πρόληψη?

Το βρογχικό άσθμα λοιπόν είναι μια χρόνια πάθηση των αεραγωγών (βρόγχων), προσβάλλει άτομα όλων των ηλικιών και αποτελεί σημαντικό πρόβλημα υγείας.

Οι πνεύμονες του παιδιού με άσθμα είναι ευαίσθητοι και υπεραντιδρούν σε συγκεκριμένους παράγοντες.

Οι πιο συνηθησμένοι παράγοντες είναι οι ιογενείς λοιμώξεις, ο καπνός, η σωματική άσκηση και οι αλλεργίες σε συγκεκριμένες ουσίες (όπως η σκόνη, το γρασίδι, η γύρη φυτών και δέντρων και το τρίχωμα σκ΄υλου ή γάτας). 

Η εκδήλωση του άσθματος φαίνεται να οφείλεται στην αλληλεπίδραση γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων, όπως το οικογενειακό ιστορικό άσθματος ή άλλων αλλεργικών παθήσεων, το ιστορικό εκζέματος, αλλεργικής ρινίτιδας ή τροφικής αλλεργίας.

Οπότε ένα παιδάκι με επιβαρημένο οικογενειακό ιστορικό σίγουρα έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να νωσήσει από άσθμα.

Αυτό που επηρεάζει επίσης στην αύξηση της νόσου είναι η ευαισθητοποίηση σε διάφορα περιβαλλοντικά αλλεργιογόνα όμως και η έκθεση σε ατμοσφαιρικούς ρύπους και σε καπνό τσιγάρου.

Ιδιαίτερα το κάπνισμα της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει την πιθανότητα εκδήλωσης ασθματικών συμπτωμάτων στα παιδιά ειδικά όταν υπάρχει επιβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό.

3. Σε τι ποσοστό μπορεί να παραμείνει το άσθμα και στην ενήλικη ζωή? Μπορούμε εμείς σαν γονείς να κάνουμε κάτι για να αποτρέψουμε μια τέτοια εξέλιξη?

Με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που υπάρχουν για το παιδικό άσθμα υπολογίζεται ότι 1 στα 5 περίπου παιδιά παρουσιάζουν στα πρώτα χρόνια της ζωής του ασθματικά συμπτώματα.

2 στα 3 παιδιά συνήθως ξεπερνούν το πρόβλημα τους μέχρι την ηλικία των 7 με 8 χρονών, οπότε δεν θα αναπτύξουν στην συνέχεια άσθμα.

Αυτό λοιπόν που μπορούν να κάνουν οι γονείς από νωρίς όταν τα παιδιά τους σε βρεφικ΄η ή προσχολική ηλικία πάσχουν από άσθμα είναι πως πρέπει να κατανοήσουν τη σημασία που έχει η πιστή εφαρμογή της θεραπείας που θα συστήσει ο γιατρός, καθώς και η συχνή παρακολούθηση του μικρού ασθενή.

Εξίσου σημαντική είναι η λήψη των αναγκα΄ιων μέτρων για όσο το δυνατόν καλύτερη αποφυγή των παραγόντων. (όπως υπεύθυνων αλλεργιογόνων που προκαλούν την εκδήλωση ασθματικών συμπτωμάτων και ιδιαίτερα η αποφυγή έκθεσης σε καπνό τσιγάρου.

4. Ο μακροχρόνιος θηλασμός μπορεί να προστατεύσει το βρέφος από την μελλοντική εμφάνιση του άσθματος? Αλήθεια ή μύθος?

Ο μητρικός θηλασμός είναι σίγουρα ένα από τα πιο πολύτιμα δώρα που μπορεί να προσφέρει μια μανούλα στο νεογέννητο παιδάκι της.

Είναι αλήθεια πως τα βρέφη που θηλάζουν προστατεύονται από λοιμώξεις του αναπνευστικού, από διάρροιες και στομαχικές διαταραχές. 

Ιδιαίτερα όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό με αλλεργίες, άσθμα και εκζέματα ο αποκλειστικός και ο μακροχρόνιος θηλασμός προστατεύει σε μεγάλο βαθμό από αυτά.

Μαλιστά σε μια πρόσφατη έρευνα που έγινε στη Γερμανία έχει αποδειχτεί πως τα παίδια τα οποία δεν θηλάζουν κινδυνεύουν κατά 79% να εκδηλώσουν άσθμα στα πρώτα 3 χρόνια της ζωής τους.

Αντίστοιχα η ερεύνα έδειξε πως σε παιδιά με αποκλειστικό θηλασμό μειώνεται η πιθανότητα εμφάνισης άσθατος κατά 40%.

Οπότε μπορούμε εδώ να πούμε με μεγάλη σιγουριά πως δεν μιλάμε για έναν μύθο και πως ο θηλασμός μόνο καλό μπορεί να προσφέρει σε ένα νεογέννητο μωράκι, ειδικά εάν υπάρχει ιστορικό με άσθμα , αλλεργίες και εκζέματα.

5. Η αγωνία όλων των μαμάδων κάθε χρονιά είναι οι τόσο συχνές παιδικές λοιμώξεις. Τι θα μας συμβουλεύατε? Μπορούμε με τη βοήθεια μιας σωστής διατροφής ή συμπληρωμάτων στο παιδί να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό του?

Σίγουρα, μια σωστή διατροφή είναι το κλειδί για την καλή και ομαλή λειτουργεία του οργανισμού, ενισχ΄υουν τη φυσική κατάσταση και εξασφαλίζουν την υγεία από τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού.

Για να διασφαλιστεί η πλήρης και σωστή θρ΄εψη θα πρέπει να δώσουμε έμφαση στα φρούτα, στα λαχανικά και στα όσπρια , στην καθημερινή κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης χωρίς ζάχαρη. 

Προσοχή χρειάζεται σε τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι και επίσης σημαντικός είναι ο περιορισμός της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος (το οποίο αρκεί μία με δύο φορές την εβδομάδα) και η αντικατάστασή του απο λευκό κρέας και ψάρι.

Εάν το παιδί μας τρώει υγιεινά και έχει μια ισορροπημένη διατροφή δεν είναι απαραίτητη η χορήγηση συμπληρωμάτων.

Όταν όμως υπάρχει έλειψη σιδήρου ή βιταμίνης Δ καλά ειναι μετά από συννενόηση με τον παιδιατρό μας,  να χορηγηθούν τα αντίστοιχα συμπληρώματα.

6. Γιατί τις πρώτες χρονιές που πάει το παιδί στο σχολείο, παιδικό σταθμό ή προνήπιο αρρωσταίνει τόσο συχνά?

Αυτό συμβαίνει κυρίως για 2 λόγους «Πρώτον, ο οργανισμός ενός παιδιού τα πρώτα χρόνια δεν έχει αναπτύξει ακόμη πλήρως το ανοσοποιητικό σύστημα με αποτέλεσμα να είναι πιο ευάλωτο σε σχέση με τον οργανισμό των ενηλίκων.

Δεύτερον, η μετάδοση των ιών είναι πολύ πιο εύκολη στα παιδιά λόγω του συγχρωτισμού τους στον παιδικό σταθμό, στο νηπιαγωγείο ή και στο σχολείο.

Οι μικροοργανισμοί μεταδίδονται στα παιδιά με τα χέρια, κατά την ανταλλαγή παιχνιδιών, καθώς επίσης και με την εκτόξευση σταγονιδίων, τα οποία παράγονται κατά το βήχα.

Έτσι η μετάδοση των λοιμώξεων είναι ευκολότερη και συχνότερη στα σχολεία και στους παιδικούς σταθμούς.

7. Ποιος ο ρόλος του αντιγριπικού εμβολίου και ποιο μήνα θα πρέπει να γίνεται? Το κάνουν όλα τα παιδιά?

Καταρχάς πρέπει να διευκρινήσουμε ότι η εποχική γρίπη προκαλείται από τον ιο της γρίπης και διαφέρει απο το κοινό κρυολόγημα, γιατι τα 2 νοσήματα προκαλούνται από διαφορετικούς ιούς.

Ο λόγος που συγκρίνουμε τα 2 νοσήματα είναι γιατί μοιάζουν αρκετά τα συμπτώματα που προκαλούν αλλά σαφέστατα η γρίπη είναι πολύ πιο σοβαρή ασθένεια και οι επιπλοκές είναι πολύ πιο συχνές.

Το αντιγριπικό εμβόλιο χρειάζεται να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο κατά την περιοδό της έξαρσης της γρίπης, καλύπτει για μια περίοδο έως και 6 μηνών, γι αυτό συνηστάται να πραγματοποιείται από τον Οκτώβριο ώστε να παρέχει κάλυψη μέχρι και το Μάρτιο.

Το εμβόλιο της γρίπης συνιστάται σε παιδιά άνω των 6 μηνών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου ή παιδιά με χρόνια νοσήματα, όπως άσθμα, καρδιακή νόσο, δρεπανοκυτταρική αναιμία, σακχαρώδη διαβήτη κτλ.

8. Με τα λοκντάουν και την χρήση μάσκας ΄εχετε δει μείωση των υπόλοιπων ιώσεων?

Η αλήθεια είναι ότι η χρήση της μάσκας σε μικρούς και σε μεγάλους έφερε ως αποτέλεσμα μεγάλη μείωση όλων των άλλων συνηθισμένων ιώσεων πέραν του κορωνοϊού.

Με τα λοκντάουν και τα κλειστά σχολεία για μεγάλο χρονικό διάστημα  η διασπορά των ιωσεων περιορίστηκε σημαντικά.

Έτσι φέτος μικροί και μεγάλοι αρρώστησαν πολύ λιγότερο από απλές ιώσεις όπως η εποχική γρίπη.

9. Τελικά ο Covid είναι επικίνδυνος για τα παιδιά?

Το ευχάριστο είναι ότι τα περισσότερα παιδιά ασθενείς του covid-19 δεν παρουσι΄ζουν, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, βαριά συμπτώματα. Πολλά παιδιά ιδίως μέχρι την ηλικία των 12 ετών μπορεί να είναι και ασυμπτωματικά.

¨Αλλα παιδιά εμφανίζουν ήπια συμπτώματα όπως πονόλαιμο, καταρροή, βήχα και πυρετό.

Η συντριπτική πλειοψηφία από αυτά τα παιδιά που νοσηλεύονται μπαίνουν στα νοσοκομεία περισσότερο για προληπτικούς λόγους, ειδικά εάν πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα.

Comments are closed.
Προσφατα αρθρα
Κατηγοριες